English version

<<

[18.03.2013]

ЦДГ „АТАНАС НЕДЕЛЧЕВ” – БЯЛА ЧЕРКВА ЧЕСТВА ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

На 18 март се навършиха 102 години от рождението на Атанас Неделчев, чието име носи детската градина в Бяла черква от 1966 г.

Роден в Бяла черква на 18 март 1911 г. в семейството на Христина и Филю Неделчеви, той израства заедно с брат си Неделчо и сестра си Елена. Завършва основно образование тук и продължава да учи в гимназия в Горна Оряховица. Встъпил в редовете на ДКМС и БКП като студент в Софийски университет през 1931 г., той служи вярно и предано на Партията до края на живота. Заради участие в митинг в гр.София е арестуван и лежи в затвора до 5 май 1937 г. От 1937 до 1942 г. е член на ОК на БКП. Избран е да отговаря за партийната и младежка работа в Павликенския и Свищовския район. Попада в концлагер и отново 2 години е в Плевенския затвор. За своята дейност е осъден на доживотен затвор. Атанас Неделчев участва в Отечествената война като доброволец и помощник-командир на дивизия. По-късно като офицер заема висши военни длъжности в Българската народна армия. От 1960 г. до края на живота си е председател на ТКЗС –Б.черква. Починал на 28 февр. 1967 г.В сърцата на хората е останал спомена за него като честен и трудолюбив човек. През годините е награждаван с ордени , медали и грамоти, които се съхраняват в Исторически музей – Бяла черква.

Бюст-паметникът на Атанас Неделчев се издига в центъра на Бяла черква пред сградите на читалището и кооперацията. Той е изработен от скулптора Александър Апостолов и открит през 1972 г.

Всяка година на този ден възпитаниците на детската градина поднасят тук цветя в знак на почит към своя патрон. И тази година децата пяха песни за България и рецитираха стихове пред паметника. На честването присъстваха представители на местните институции и наследници на Атанас Неделчев.

В знак на признателност и уважение бяха поднесени венци от Кметство-Бяла черква и ЦДГ, като с едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на своя съгражданин.

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549