English version

КУЛТУРА

Културно-исторически забележителности

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “БАЧО КИРО-1869”


Народно читалище "Бачо Киро"

тел. 06134/ 2509, 2549

Първото селско читалище в България, основано през декември 1869 г. от Бачо Киро, се превръща в истинско огнище на българския дух. Тук се развива богата просветна и книжовна дейност, тясно свързана с националноосвободителните борби. Тук се сее семето на революцията и през април 1876 година 101 комити – всички читалищни членове, последват своя учител и поемат пътя към Дряновския манастир.

През 1870 година Бачо Киро организира театрална трупа, поставя революционни пиеси и организира представления в околните села. Читалището дава началото на първата библиотека. То става първият издател на произведенията на Бачо Киро. При създаването си носи името “Селска любов”, през 1872 г. е преименувано на “Селски труд”, а през 1872 г. – на “Труд”. Днес читалището носи името на своя създател.


Старата читалищна сграда от 1912 г., 
днес реставрирана и обновена

През 1912 г. се сдобива със собствена сграда. През 1939 г. започва строеж на читалищен салон. Настоящият културен дом в Бяла черква е построен през 1944 г. Красивата читалищна сграда се намира в центъра на града и разполага с библиотека, голям салон с 370 места и малък салон с 200 места. Библиотечният фонд наброява 33 000 тома и се получават 60 периодични издания. През годините са основани множество дарителски фондове. Към читалището са работили театрални, хорови и танцови състави и музикални школи.

Оттук води началото си Градският исторически музей, който възниква още след Освобождението като музейна сбирка към читалището. Целогодишно работи школа за спортни танци за деца от 6 до 14 години. Съвместно с музеите в града читалището организира чествания и изложби по различни поводи.

Читалище “Бачо Киро” е сред членовете - учредители на БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм). Читалището разполага с компютърна, копирна, фото- и видеотехника.

ГРАДСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ


Градският исторически музей

Експозицията на Градския исторически музей отразява многовековната история на Бяла черква. Автентични археологически и етнографски материали, книги, документи и множество фотоси онагледяват бита, стопанското минало, архитектурата, икономическото и културното развитие на селището.

Експозицията е открита през 1976 г. Разположена е в двуетажна сграда на площ 154 кв. м и включва следните отдели: Археология, Възраждане и националноосвободителни борби, Бачо Киро - живот и дейност, Обществено-икономическо развитие на Бяла черква след Освобождението. В просторна картинна галерия са изложени произведения на изобразителното изкуство и скулптури.


Къща музей "Цанко Церковски"

КЪЩА МУЗЕЙ 
      “ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ”

тел. 06134/ 2533

Родната къща на Цанко Церковски е мемориален музей, създаден през 1956 г. и обявен за исторически паметник през 1970 г. Тук се събират, съхраняват, изучават и експонират лични вещи, оригинални ръкописи, снимки, писма и документи, издания и други материали, свързани с живота и творчеството на Церковски. В музея се провеждат срещи с поети, писатели и други културни дейци. Къщата музей работи в сътрудничество с Националния литературен музей – София, и Регионалния исторически музей – Велико Търново.


Къща музей "Райко Даскалов"

КЪЩА МУЗЕЙ “РАЙКО ДАСКАЛОВ”

Красивата двуетажна сграда в центъра на града, строена през 1922 г., е превърната в музей през 1984 г. Представя оригинални вещи, снимки и документи, свързани с живота на д-р Райко Даскалов - виден деец на БЗНС.

 

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ “КЪМ ПРИРОДАТА С ЛЮБОВ”

Създадена през 1985 г., тази богата експозиция е дарение от г-жа Светлина Трифонова и съдържа изключително богат фонд, представен в следните отдели: Гора, Поле, Минерали, Насекоми. Музеят е единствен по рода си в региона и се превръща в средище на екологична и природозащитна просвета.

Музейната мрежа на града се включва в културни и туристически маршрути.

ЦЪРКВА “СВ. ДИМИТЪР”


Църквата "Свети Димитър"

Построена е през 1866 г. Иконостасът и амвонът са дело на калоферски резбари. Майсторите марангози участват в четата на Поп Харитон и Бачо Киро и загиват в Дряновския манастир. Църквата е културен и исторически паметник с висока художествена стойност. Тук се съхраняват костите на Бачо Киро. В храма се извършват тържествени и обредни ритуали. Посещава се от всички гости на Бяла черква.

Празници и традиции

ТРИФОН ЗАРЕЗАН (ПРАЗНИК НА ЛОЗАРЯ) - провежда се ежегодно на 14 февруари.

ЗАГОВЕЗНИ - отбелязва се всяка година на църковния празник Сирни заговезни. Провежда се традиционен Парад на маските с награди.

11 МАЙ - официален празник на града. На този ден поколенията си дават среща тук, за да отдадат заслужена почит към делото на Априлци и 101 белочерковци, участвали в Априлското въстание през 1876 г.

ДИМИТРОВДЕН - храмов празник на църквата “Св. Димитър”. Чества се на 26 октомври.

Всяка година в Бяла черква се отбелязват годишнини от важни събития, с каквито е богата историята на града и района.

 

5220 Бяла черква, област Велико Търново, НЧ “Бачо Киро-1869”, тел. 06134/ 2509, 2549