English version

<<

[18.03.2013]

НАСТРОЕНИЕ И ИЗНЕНАДИ НА КАРНАВАЛА В БЯЛА ЧЕРКВА

И тази година Баба Марта не изневери на нрава си: зарадва ни с няколко топли пролетни дни , а в навечерието на Заговезни пак ни докара студено и ветровито време. Но ниските температури не попречиха на желанието на участниците в карнавала, който по традиция се провежда в Бяла черква в събота вечер преди Сирни Заговезни, организиран от Народно читалище „Бачо Киро-1869”.

Какъв е този празник, който дълги години събира белочерковци? Какви са обичаите, останали в миналото и как го празнуваме днес?

Още е зима, но се чувства полъха на пролетта. Осем седмици преди Великден е неделята, наречена Месни Заговезни. Тогава за последен път се яде месо. Следващата неделя е Сирни Заговезни. От тази неделя започват истинските пости.

Този празник се очаква с нетърпение от цялото население на Бяла черква. За него всяко семейство се готви отрано. Къщата се изчиства, постилат се нови черги.

През деня на Сирни заговезни децата, младежите и възрастните се маскират и тръгват по къщите. Маските за лицата се изработват от хартия, от нахлузен чорап, върху който с въглен са нарисувани очи, нос и уста, от растителни и животински материали. Девойките и жените обличат мъжки дрехи, а мъжете обличат женски дрехи. Използват се и скъсани облекла, обърнати навън с вълната кожуси и др.

Маскираните се движат на групи и посещават домовете на близки и познати. В ръка всеки носи кошница, в която събира яйца, сушени плодове и сладкиши. Събраното си разделяли помежду си. Девойките използват маскирането, за да посетят дома на младежа, когото са харесали. Влизат, разглеждат всички стаи, разхвърлят някои предмети, но никой не им се противопоставя. Така постъпват и младежите, като отиват в домовете на девойките и ги разглеждат, преценявайки по тях качествата им. Стопаните посрещат маскираните, опитват се да ги разпознаят, като ги заговарят и закачат и ги изпращат, като слагат в кошниците им яйца и сушени плодове.

На този ден всички млади семейства отиват при кръстника и при родителите си да се простят.Те си пожелават : „Сладки Заговезни!” и „Леки пости!”.

„Прошката” е един от най-важните моменти от празника. Младите искат прошка от по-възрастните за грешките, които волно или неволно са направили през изминалата година.Те се обръщат към бащата и майката /най-възрастните/ с думите: „Прощавай, тате!” „Прощавай, мамо!”и целуват ръка.Възрастните отговарят „Простено да ви е!”

На вечеря край софрата сядат стари, млади и деца.

По традиция на Сирни Заговезни на софрата се слагат варени яйца, баница със сирене, сушени плодове, орехи, бяла халва, пита.

Идва ред на следващия празничен обичай, наречен „Хамкане”. Бащата завързва с калчищен конец варено яйце или халва нависоко и я залюлява. Всяко дете се стреми да я спре с уста и да си отхапе, без да си помага с ръце. Детето ,което отхапе от халвата, ще бъде здраво и силно. След смъкването на халвата конецът се запалвал. По това, каква част от него ще изгори, се гадаело за височината на гръстите и за здравето през годината.

След вечерята младежите палят огън и след като загасне, го прескачат за здраве, за изчистване на лошото, да не ги хапят змии , бълхи и други твари.От огъня се палят стрели и се хвърлят в посоката, където са домовете на любимите им.

На следващата сутрин обелените черупки от яйцата се изнасят и хвърлят със завързани очи – да не хапят много през лятото бълхите и с пепел от огнището се измиват всички тави, тенджери и други съдове – да се махне и най-малката „блажинка”. Започват пости.

А на 16 март т.г. в 20 ч. започна парадът на маските. Главната улица, осветена и чиста, оживя от множество хора. Пред сградата на Историческия музей започнаха да се събират участниците. Гости на карнавала бяха инж. Емануил Манолов - Кмет на Община Павликени и Макото Кимура – университетски преподавател по история на Балканските страни в Япония. Водещият Милко Грънчаров представи спонсорите , които дариха награди за участниците. В журито заседаваха членове на читалищното настоятелство, граждани и гости.

Приказни герои, политически и исторически личности, хора от различни националности и професии, филмови герои и световноизвестни музикални изпълнители дефилираха под аплодисментите на публиката. Сред най-интересните костюми и маски бяха тези на Японка, Бачо Киро, Борис Машалов, Фараон и мумии,Акушерка, Рейнджърка, Ловец, Пролет , Баба и внучета, които пяха и танцуваха. В чудесни костюми бяха представени също и Тигърче, Зайче, Скелет, Пипи Дългото чорапче и Аника, Тримата глупаци, сватбари, Мадона, протестиращ, Спайдърмен, Духче, Прилеп и други.За пръв път в карнавални костюми и маски участваха и най-малките – деца на възраст от 2 до 6 години. И тази година участниците получиха прекрасни награди, осигурени от НЧ „Бачо Киро-1869” и 28 фирми от Бяла черква и Павликени: торти, сладки, флашки, хранителни продукти и сувенири, книжки с приказки и играчки.

Карнавалът донесе много празнично настроение и показа, че традицията е жива. Нека да продължим да я поддържаме и развиваме! И да си пожелаем здраве и още повече участници в следващите години!

Анастасия Георгиева

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549