English version

<<

[01.03.2013]

В БЯЛА ЧЕРКВА ПРАЗНУВАМЕ БАБА МАРТА И ДЕНЯ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ С НАСТРОЕНИЕ И НАДЕЖДИ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА ПРОЛЕТ!

1 март по традиция се празнува като Ден на художествената самодейност. На този ден в читалищния салон се състоя концерт с участието на самодейците от читалищните състави и беше представена изложба от мартенички, изработени от учениците от ОУ „Бачо Киро” - Бяла черква и възпитаниците на Българското неделно училище „Бачо Киро” в Мадрид, както и снимки и материали от тяхната дейност.

„Днес, когато посрещаме баба Марта и закичваме мартенички за здраве и добро - каза в приветствието си госпожа Георгиева- имаме повод да поздравим всички участници в художествените състави на НЧ „Бачо Киро-1869”и техните ръководители. Една от задачите на читалището е да работи за изучаване на традициите и обичаите, за тяхното съхраняване и популяризиране. Със създаването на Етнографския музей в старата читалищна градина преди 9 години успяхме да съберем ценни образци от местното наследство на нашето селище , битували в живота на поколенията от преди 130 години до днес - старинни облекла и предмети, снимки и документи, непознати за младото поколение.

В последните години дейността ни е насочена към запазването на традициите . Опитваме се да възобновим и наложим позабравени традиции, които сме длъжни да поддържаме. В трудните години, в които живеем, се стремим да дадем възможност на гражданите да се докосват по-често до народната ни култура и духовност. За щастие богатият изворен фолклор на нашия край е съхранен за поколенията в множество книги и архивни документи, които се пазят в музейните и библиотечните фондове. Заслуга за това дело имат Бачо Киро, Цанко Церковски, проф. Александър Бурмов и други местни дейци – краеведи, общественици, изпълнители, оставили ръкописни сборници и тетрадки, книги и брошури с автентични фолклорни творби. В сборника „Народни умотворения от с.Бяла черква, Търновско”, издаден през далечната 1930 година в София, проф. Бурмов събира и представя 250 народни песни, 21 приказки, пословици, поговорки, гатанки, детски игри и др. Този пъстър изворен фолклор на родният край се предава с много любов на младите.

През пролетта на 2011 г. към читалището беше сформирана детска вокална група за автентичен фолклор с художествен ръководител г-жа Живка Денчева.Само за година и половина талантливите ни деца научиха автентични песни, участваха в 5 фолклорни фестивала и получиха заслужени грамоти и награди. Но това не е всичко! Същите тези самодейци подготвят и представят концертни програми на честванията по повод бележити годишинини на събития и личности, празника на града ,Международния ден на музеите, Дните на европейското наследство и др. Участниците във фолклорната група заедно с членове на клуб „Бачо Киро” на Национално Дружество „Традиция” направиха и възстановки на празниците Лазаровден, Заговезни и седянка, участваха и в пресъздаването на събитията в Бяла черква по време на Априлското въстание през 1876 г. , като съпътстваща проява от празника на града.

От 2001 г. към читалището в Бяла черква работи школа по спортни танци с ръководител г-н Светлозар Найденов. Те също участват в състезания и конкурси по състезателни танци и печелят заслужени награди.

През 2012 г. започна и обучението на няколко деца в школата по пиано с ръководител г-жа Денчева, чиито изпълнения предстои да видим скоро на нашата сцена.

Днес от името на читалището благодаря на учениците от клуб „Приятели на музея”, които заедно с децата от вокалната група подготвиха и представиха поетично-музикалната композиция „ Апостолът на свободата” на 19 февруари , а също така и на всички ученици, които изработиха и предоставиха рисунки и мартеници за изложбата, подготвена в читалището послучай празника.

Честит празник на всички бивши и настоящи самодейци! На хората, които имат талант и носят в душите си огъня на художествената самодейност и обичта към изкуството! На всички, които не щадят време и сили, за да направят делниците и празниците ни по-весели, по-красиви и по- богати!

Уважаеми ръководители, скъпи самодейци,

Имам удоволствието от името на читалищното настоятелство да ви поздравя послучай празника на художествената самодейност. Поздравления за вашия ентусиазъм и енергия за вашия талант и участия, с които прославяте името на Бяла черква и на читалището! Желаем здраве и успехи на вас и семействата ви!

Честит празник!

Особено ми е приятно на днешния ден да предам сърдечните поздравления и пожелания за здраве и късмет от името на възпитаниците и преподавателите от Българско Неделно училище „ Бачо Киро” в Мадрид, Испания, заедно с изпратените от тях 110 броя мартенички. Мартеничките са изработени от ученици,родители и учители от БНУ"Бачо Киро",Алкоркон,Мадрид по проекта "Мартенски усмивки", реализиран от Асоциация "СЛОВО"-Асоциация на българските учители-имигранти в Мадрид. Мартеничките са изработени специално за малките ученици от ОУ „Бачо Киро” –Бяла черква и за децата от ЦДГ „Атанас Неделчев”.

„Бъдете здрави,бели,червени и винаги засмени,приятели!” – това е тяхното послание!

Днес за пръв път ще разкажа накратко за нашите приятели в далечна Испания. Информацията ни предостави г-жа Ралица Цветанова – начален учител, училищен ръководител, създател на училището и председател на Асоциация „Слово”. „ Асоциация „Слово” –пише тя - асоциацията на българските учители-имигранти в Мадрид- е много млада организация, регистрирана според испанското законодателство на 3 март 2011 година с цел работа с деца второ поколение имигранти в Мадрид, за запазване на българския език, традиции и култура и съхраняването на българската идентичност като цяло. Същата година, на 12 ноември, е организирано и българско училище в един от южните работнически квартали на Мадрид- Алкоркон. Училището продължава своята дейност вече втора година, одобрено и финансирано от МОМН, със статут на българско неделно училище, както още 103 такива училища по целия свят. БНУ „Бачо Киро” се помещава в удобна и снабдена с всичко неообходимо учебна база на Културен център „Буеро Вайехо”.Учебните занятия се провеждат всяка събота от 9.30 до 14.30 часа, когато децата учат български език, история и география в частта си, отнасяща се до България, според учебните програми на МОМН. Обучението е безплатно. В момента училището се посещава от 22 ученика на възраст между 5 и 13 години. Разпределени са в една подготвителна група, една смесена паралелка втори, трети и четвърти клас и смесена паралелка шести и седми клас. В училището работят 4 учители – детска учителка, начален учител, учител по история и учител по БЕЛ. Учителите са инициатори на много инициативи, чрез които мотивират и привличат децата. Госпожа Цветанова – ръководител на училището- казва:

„Вярваме, че правим нещо добро и полезно за децата и независимо от това къде ще изберат да живеяти да се реализират някой ден, нека помнят корените си!”

Миналата година ученици от училища, носещи името на Бачо Киро, участваха в конкурса „Зимна приказка”, обявен от БНУ „Бачо Киро” в Мадрид. Включихме се и ние – читалището и училището в Бяла черква. Наши ученици бяха наградени с грамоти за представените творби. Така започна приятелството ни. Искрено се надявам то да продължи и да се развива през годините. Ще подготвим и подарим на екипа и възпитаниците на българското неделно училище снимки и материали за патрона Бачо Киро Петров, за Бяла черква и България!

Учениците от 1- 4 клас получиха мартеничките от Мадридското училище на 1 март, а децата от детската градина в Бяла черква -предходния ден, на 28 февруари, когато и те честваха българския празник и весело посрещнаха Баба Марта.

От името на читалището, училището и детската градина, от името на музея и белочерковската общественост, благодаря на нашите приятели от Мадрид и им изпращам сърдечните ни благопожелания за здраве, успехи и бъдещи съвместни проекти и прояви, които да ни свързват и поддържат топлите чувства и желание за партньорство в бъдеще!

Анастасия Георгиева

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549