English version

<<

[01.03.2013]

НЕОЧАКВАНА СРЕЩА В ОУ „БАЧО КИРО” –БЯЛА ЧЕРКВА

В навечерието на 3 март – националния празник на Република България, в Бяла черква отново пристигна г-н Макото Кимура – университетски преподавател в Япония, който изучава българската история и има множество публикации. Приятелството му с белочерковци има вече 20-годишна история. Неведнъж той е присъствал на местните празници Трифон Зарезан и Заговезни, бил е един от организаторите на дните на Япония в България, организирани от културен форум „ Япония – Източна Европа” през 1993, 1996 и 2009 година. Понастоящем г-н Кимура е гост в дома на сем. Детелина и Милко Грънчарови. Старо приятелство го свъързва със сем. Терзиеви, сем.Гецови, сем Рабчеви и още много белочерковци.

На 26 февруари сутринта г-н Кимура пожела да се срещне с г-жа Мария Терзиева и нейните ученици от 4 клас в ОУ „Бачо Киро”. Тази неочаквана среща превърна в празник делничния учебен вторник. След краткия момент на изненада те сърдечно посрещнаха госта и го затрупаха с въпроси и желания. С гордост те пяха песни за България, рецитираха свои стихотворения, специално написани за родния град и родното училище, показаха знания и умения, придобити по време на заниманията в клуб „Моето родно селище” по проект „Успех” с ръководител г-жа Мария Терзиева. По настояване на децата Макото Кимура , който добре разбира и говори български език, с нескрито вълнение изпя любимата си българска песен „Пътнико свиден, пътнико млад” и разказа за живота на японските деца, за японските училища. На класната дъска той изписа имената на българчетата на японски език. Накрая всички заедно запяха песента „Я кажи ми, облаче ле бяло”.

Този ден ще остане в спомените на малките четвъртокласници като неочакван и незабравим празник на родолюбието и приятелството.

Г-н Кимура обеща, че скоро отново ще бъде в нашия град и ще участва в празника Сирни Заговезни и в карнавалното шествие, организирано от НЧ „Бачо Киро – 1869”.

Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей –Бяла черква и

председател на НЧ „Бачо Киро- 1869”

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549