English version

<<

[21.02.2013]

БЯЛА ЧЕРКВА ОТБЕЛЯЗА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Възпоменателното честване започна на 19 февруари 2013 г. с посещение на фотоизложбата „ ЛЕВСКИ – СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ”, подредена във фоайето на Историческия музей в града. Като гости присъстваха г-н Харитон Харитонов – Зам. Кмет на Община Павликени и г-жа Албена Тодорова – Кмет на Бяла черква. В изложбата бяха показани 12 табла с фотоси, изобразяващи Васил Левски като участник в Първата и Втората българска легия, като знаменосец в четата на Панайот Хитов, неговия паметник в центъра на София. Посетителите имаха възможност да видят и две оригинални творби – живопис от фонда на музея, експонирани в Художествената галерия на втория етаж: „Левски и другари от Втората българска легия” на художника Владимир Боев и „Матей Преображенски – Миткалото” на художника Георги Райчев.

На откриването на изложбата Ивалина Иванова – уредник в Историческия музей – разказа и за създаването на революционния комитет в Бяла черква на 28 февруари 1872 г., когато тук пристигат най-близките помощници на Левски – отец Матей Преображенски и Ангел Кънчев и отсядат в къщата на Дончо Петров. И въпреки, че Васил Левски не е бил никога в Бяла черква, ние смятаме, че трябва да се празнува Денят на Левски, за да го знаят и помнят поколенията.

Честването продължи в салона на Народно читалище „Бачо Киро-1869”, където беше представена презентация за живота и делото на Апостола на свободата.

„Днес България почита паметта на един от най-великите и безсмъртни българи. Велик и безсмъртен, защото живя и изгоря за свободата на своя народ. Велик и безсмъртен за всички времена и епохи!”, каза в словото си Анастасия Георгиева- директор на музея и председател на белочерковското читалище.

Васил Левски – Апостола! Той се ражда и живее, бори се и увисва на бесилото в годините, когато съзрява българската националноосвободителна революция, израства като неин идеолог и организатор, утвърждава се като истински народен водач, и издига борбата на нов етап- етапа на всенародната революция. В своята ярка и неповторима личност Апостолът съчетава далновидния идеолог и прозорливия стратег с хладнокръвния и разсъдлив организатор-революционер.

В памет на Левски учениците от вокалната група при читалището с ръководител г-жа Живка Денчева и участниците в клуб „Приятели на музея” изпълниха поетично-музикална композиция.Благодарение на съвместната работа на кметството, музея, читалището и училището в Бяла черква, достойно почетохме делата на Апостола и изпълнихме мисията си – да възкресим в съзнанието на местните хора образа на Левски, да припомним неговия пример за това – как без почести и награди се живее и се умира за народ и отечество.

Днес Левски ни е нужен повече от всеки друг път. Ако се вгледаме в светлия му образ, може би ще успеем да открием своето място и роля в живота и ще се опитаме да приличаме на него.

Дано днешният ден е повод всеки от нас да съхрани в сърцето си частица от неговата вяра, непоколебимост , достойнство и чест!

Поклон пред великите дела и светлата памет на Васил Левски – дякона, който преди 140 години увисна на бесилката за нашата свобода и бъдеще!

Анастасия Георгиева

Исторически музей – Бяла черква

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549