English version

Новини от Бяла черква

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[24.07.2012]

144 ГОДИНИ ОТ ЧЕТВЪРТАТА БИТКА НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА В МЕСТНОСТТА „КАНЛЪ ДЕЛЕ” КРАЙ ВИШОВГРАД

Преди 144 години, на 6 юли 1868, 129 четници начело с Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминават Дунава при с. Вардим, Великотърновско. Същият ден те водят първия си бой в лозята на с. Карайсен. На другия ден е второто сражение в местността Карапановата кория. Третата битка на четата е в местността Дълги дол, а последната – на 21 юли 1868 г., в местността Канлъ дере. Тези последни битки се разиграват в землището на с. Вишовград. Те са най-тежките за четата сражения. В Канлъ дере е ранен и пленен войводата Стефан Караджа, който е откаран в Търново и после – в Русе. Осъден на смърт от извънреден турски съд, той е обесен на 31 юли 1868 г.

На 21 юли 2012 /събота/ на Канлъ дере, под ръководството и организацията на Община Павликени, Кметство Вишовград и местното читалище тържествено беше отбелязана годишнината от паметното събитие. Гости бяха г-н Емануил Манолов- Кмет на Община Павликени, заместник-кметове, кметове на селища от общината и общински съветници. Женска фолклорна група при читалището изпълни народни и патриотични песни.

Членове на регионалните клонове на НД „Традиция” от В.Търново, Русе, Добрич и Бяла черква се събраха пред паметника в историческата местност, за да отдадат почит пред паметта на героите. Те представиха възстановка на последното сражение на четата и залавянето на Стефан Караджа.

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

 5220 Бяла черква, област Велико Търново, НЧ “Бачо Киро-1869”, тел. 06134/ 2509, 2549