English version

<<

[11.06.2012]

10 МАЙ – ДЕН ЗА ПОЧИТ И ПРИКЛОНЕНИЕ

На 10 май 2012 г.Бяла черква отбеляза 136-годишнината от Априлското въстание и празника на града. Граждани и гости се стекоха на площад „11 май”, за да станат свидетели на богатата празнична програма.

Тази майска сутрин беше различна за учениците от ОУ „Бачо Киро”. В ранни зори те обходиха белочерковските улици и окичиха с венци и цветя всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на Априлци. Тържественото честване започна в църквата „Св.Димитър” с освещаване на новите знамена - на регионален клон „Бачо Киро” на НД „Традиция” и на реплика на знамето на четата на поп Харитон и Бачо Киро. Гости на тържествата бяха Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, общински съветници, кметове на кметства, представители на клуб „Традиция” от Трявна и В.Търново, потомци на въстаници.

Силният пролетен дъжд не попречи на празника, освен промяната в мястото на концерта на танцова формация „Балканика”. Танцьорите представиха своите изпълнения и забавляваха публиката в големия читалищен салон. В Историческия музей беше открита поредната фотоизложба „Учебното дело в Бяла черква от Възраждането да края на Втората световна война” и документална витрина „140 години от основаването на революционния комитет в Бяла черква”.

Белочерковци и гости станаха съпричастни на събитията от далечната 1876 година, гледайки спектакъла-възстановка „Априлска епопея – излизане на Белочерковските въстаници” с участието на местни самодейци и членове на регионалните клубове „Традиция” от Трявна, В.Търново и Бяла черква. Възстановката продължи и в местността „Черничака”, където преди 136 години 101 въстаници казаха последно „Сбогом” и поеха пътя към Балкана, предвождани от своя учител Бачо Киро. Те са най-внушителната група от четата, събрала се в Мусина под ръководството на войводата поп Харитон. Участниците във факелното шествие от историческото място до площад „11 май” припомниха подвига на българските въстаници от 1876. Тържествената проверка –заря се проведе под звуците на военния духов оркестър и с участието на представителни роти от НВУ „Васил Левски” – гр. В.Търново.

Венци в знак на признателност бяха поднесени пред паметника на Бачо Киро и мемориалната стена с имената на героите.

Екип на БНТ 2 от Регионален телевизионен център – Русе подготви документален филм за честването на 136-годишнината от Априлското въстание в Бяла черква, който беше излъчен на 14 май 2012 г. Всички, които желаят да го гледат, могат да последват следния линк:

http://bnt.bg/bg/productions/143/edition/22927/mestno_vreme_14_maj_2012

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549