English version

<<

[11.06.2012]

„НОЩ В МУЗЕЯ” НА 11 МАЙ В БЯЛА ЧЕРКВА

Европейската инициатива „ Нощ в музея”се провежда в навечерието на Международния ден на музеите 18 май. Музеите отварят врати вечер и посетителите имат възможност безплатно да разгледат експозициите и да присъстват на съпътстващите празника концерти и изложби.

Исторически музей – Бяла черква обяви дни на отворените врати за всички музейни експозиции в периода 10-18 май 2012 г.

В утрото на 11 май, в центъра на града се състоя за 30-ти пореден път ученическият крос „Бачо Киро”, превърнал се в традиция ,и победителите получиха заслужени награди.

„Нощта в музея” беше осъществена в градината на Етнографския музей на 11 май вечерта, когато белочерковци се събраха, за да си кажат: „ Честит празник на нашия град, на нашето читалище, на нашето училище! Честит 100-годишен юбилей на сградата на старото читалище /днес Етнографска експозиция!” Цялата градина беше украсена с рисунки и табла, изготвени от децата от 3 клас на ОУ „Бачо Киро” с класен ръководител Мария Терзиева. В рамките на проект „Успех” по европейската програма „Да направим училищния живот по-привлекателен”, организирани в клуб „Моето родно селище”, те са изработили рисунки и табла, изобразяващи историята на родния град на различни теми и са сътворили стихотворения, посветени на училището, на празника на града и на юбилея на Етнографския музей. Със специално подготвена програма, облечени в четнически униформи, те представиха историята на Бяла черква през годините в разкази, стихове и песни. Част от творбите на децата бяха дарени за фонда на Историческия музей в града.

Гражданите имаха възможност да изслушат слово за историята на старата читалищна градина, построяването на сградата и превръщането и в етнографски музей през 2004 г., подготвено от уредниците на музея.

В богатата концертна програма участваха танцьорите от клуба по народни танци при НЧ „Бачо Киро-1869”с ръководител Никола Личев, които зарадваха посетителите с изпълнения на китка български хора: Коджамурдарлийската, Каракачанско, Ширто, Народно, Старо банско, Бачковско.

Децата от групата за автентичен фолклор при читалището с ръководител Живка Денчева, бяха подготвили малко популярни стари народни песни от Бяла черква, с които ще участват и в бъдещите фолклорни фестивали в Обединение, Павликени и Горна Оряховица. Те получиха и своите грамоти от клуб „Традиция” за участието си във възстановката на събитията от Април 1876, която се състоя вечерта на 10 май.

Програмата продължи с изпълнения на участниците в клуба по спортни танци към читалището с ръководител Светлозар Найденов и завърши с хоро, в което се включиха много от присъстващите деца, граждани и гости .

„Нощта в музея” се превърна в истински празник. Градината и старият дансинг, отдавна затихнали, оживяха отново.

Честит 100- годишен юбилей на старата читалищна сграда! Тя ще продължи да очаква и посреща своите бъдещи посетители и приятели!

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549