English version

<<

[11.06.2012]

„ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!”

Като всеки празник в Бяла черква и на 24 май...беше празнично!

С посещение на Историческия музей и тържествен концерт в читалището белочерковци отпразнуваха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ученици, граждани и гости разгледаха изложбата „История на учебното дело в Бяла черква от Възраждането до края на Втората световна война” и старопечатните книги в експозицията на музея. Изложбата е посветена на няколко юбилейни годишнини : 85 години от откриването на Коларо-железарско училище, 140 години от построяването на третото училище през 1872 г. и 100 години от построяването на петото училище през 1912г. в Бяла черква. Сред експонатите посетителите имаха възможност да видят плановете на първите три училища в селището, построени през Възраждането, ръкописни бележки, оригинални ученически удостоверения за завършен клас, учителски бележник и множество снимки на сградите, на учители и ученици в Белочерковските училища.

Песента, известна като Химн на Кирил и Методий, изпълни читалищния салон, от звънките гласове на ученици от ОУ „Бачо Киро”. Всички класове бяха подготвили специални програми за празника. Децата от групата за автентичен фолклор изпълниха няколко народни песни, слушани и записани преди години в Бяла черква.

Приятно впечатление и празничен дух създадоха соловите изпълнения на Петя Събинова, Виктория Иванова и Станислав Горанов, както и изпълненията на най-малките пианисти Петя Събинова и Християна Колева от школата по пиано при читалището с преподавател Живка Денчева.

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549