English version

Новини от Бяла черква

<< ВСИЧКИ НОВИНИ

[03.05.2012]

ПОКЛОНЕНИЕ НА ГРОБА НА ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ

На 2 май 2012 г. в Бяла черква беше отбелязана 86-годишнината от смъртта на Цанко Бакалов Церковски - поет и писател, издател и редактор, оставил трайни следи в политическата ни история като основоположник на земеделското движение в България, един от мъдрите ръководители и идеолози на БЗНС. Наричат го „Певецът на селската неволя и борба”. Обичан и уважаван от млади и стари, той остава в паметта на поколенията като честен общественик и човек.

Литературната му дейност му отрежда достойно място в българската литература. Но тя е неделима от широката му и плодотворна работа като общественик, политик и държавник. Прекарал по-голямата част от живота си на село като учител, издател и редактор на вестници и списания, книги и библиотеки, свързан с живота и борбите на селяните за по-добър живот, той израства като цялостна и хармонична личност, здраво свързана с времето си. За него е ясно, че в селско-земеделска България истинските роби на труда са селяните и затова именно те имат нужда от създаването на една организация за защита на интересите им.

Всяка година на този ден си спомняме страници от разностранния му живот. На 2 май граждани и гости на Бяла черква поднесоха венци и цветя на паметника на гроба на Церковски в местността „ Славееви гори” и сведоха глави в знак на признателност. На поклонението присъстваха г-н Емануил Манолов – Кмет на Община Павликени, членове на Градската организация на ЗНС – гр. Павликени с председател Цветан Цветков, ученици и преподаватели от ПГАТ „ Цанко Церковски”, деца от ЦДГ „ Атанас Неделчев”, наследници на Церковски, общественици и граждани. Слово произнесе Анастасия Георгиева – уредник на къща-музей „Цанко Церковски”, след което беше отслужена заупокойна молитва. Венци и цветя отрупаха паметната плоча и монументалния паметник на гроба на поета в „ Славееви гори” в знак на почит и преклонение.

Почивай в мир, певецо селски!

Поклон!

<< ВСИЧКИ НОВИНИ | АРХИВ НА НОВИНИТЕ

 5220 Бяла черква, област Велико Търново, НЧ “Бачо Киро-1869”, тел. 06134/ 2509, 2549