English version

<<

[18.04.2012]

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОБИЧАЯ „ЛАЗАРОВДЕН” В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

Лазаровден е един от най- хубавите пролетни обичаи, предхождащи Великден.Той е момински празник. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които красят вратите на Връбница (Цветница). Младите момичета берат цветята за венците, които изплитат за Цветница. Празнува се в цяла България.

Как се е празнувал Лазаровден в Бяла черква, ни показаха на 6 април участниците в групата за автентичен фолклор при Народно читалище „Бачо Киро- 1869” с ръководител Живка Денчева. Облечени с пъстри национални носии и закичени с венчета от върбови клонки и цветя, момиченцата изпълниха традиционни лазарски песни и танци, а госпожа Денчева в ролята на стопанката им раздаде яйца , орехи и плодове.

Сред зрителите бяха децата от ЦДГ „Ат.Неделчев” и ученици от ОУ „Бачо Киро” –Бяла черква. Възстановката на позабравения обичай ще спомогне за съхраняването, възстановяването и популяризирането на традициите в живота на нашия народ.

Националните костюми, с които бяха облечени децата, са изготвени в резултат на спечелен от читалището проект към Министерство на културата в края на 2011 година. С тях групата за автентичен фолклор ще се представи и в предстоящите фолклорни фестивали, организирани в региона.

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549