English version

<<

[10.06.2010]

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА МУЗЕИТЕ ОТБЕЛЯЗАХМЕ В БЯЛА ЧЕРКВА

Традиция стана всяка година в дните около 18 май в Бяла черква да се организират инициативи, посветени на празника на музейното дело. Петте музейни експозиции са гордост за града и жителите му. Те пазят паметта , историята, традициите и самочувствието на белочерковци. Затова и тази година музеите ще бъдат отворени с безплатен достъп в дните от 18 до 24 май. Празникът е посветен на 175 години просветно дело и 150 години новобългарско училище в Бяла черква.

В празничните дни бяха организирани редица прояви, в които участваха ученици, учители, бивши преподаватели и възпитатели, родолюбиви граждани и гости. В Исторически музей - Бяла черква беше подготвена богата фотоизложба „ Училището ни на 175 години”, която беше открита на 18 май и в продължение на няколко дни посетена от много граждани. 30 фотографии представят историята на просветното дело в Бяла черква от далечното начало през 1835 г . , когато е построено първото училище, до днес. В музейните витрини бяха изложени десетки албуми и снимки из живота на училището през годините, с ликовете на старите учители от миналите дни, директори, пионерски и класни ръководители , съученици и приятели от детството. В съзнанието на всички посетители оживяха моменти от ученическите години, а бившите учители - днес с побелели коси, с вълнение си спомняха училищните празници и делници, както и свои колеги, които вече не са сред нас, но споменът за тях е жив. Най- старите фотографии, участвали в изложбата, са от фондовете на Исторически музей - Бяла черква, къща-музей „Цанко Церковски” и етнографската експозиция. Най- богата колекция от албуми и снимки предостави специално за изложбата госпожа Анка Гецова - дългогодишна учителка в белочерковското училище.От фонда на училищната библиотека също ни помогнаха с албуми от минали години. В изложбата намериха място и най- новите грамоти на децата от първи клас с класен ръководител Марийка Терзиева, които в навечерието на празника - на 13 май т.г., пътуваха до София, за да получат своите награди от Националния ученически конкурс „ Куба - далечна и близка”, връчени им лично от Кубинския посланик. За трети пореден път деца от Белочерковското училище са победители в този конкурс и в деня на музейното дело, когато беше открита изложбата, наградените ученици бяха специално представени и поздравени с пожелание за бъдещи успехи. Няма нищо по- хубаво от това музейните зали да се превърнат в място за срещи с талантливи деца, с техните близки, с представяне на техните успехи и да се свързва настоящето с традициите на града ни.

18 май беше и денят на още една специална инициатива на музейните работници - „ Уредник за един час”. След представянето на изложбата посетителите бяха посрещнати в залите на постоянната експозиция на Историческия музей от четвъртокласничката от класа на Лена Митева Десислава Димитрова , която изнесе беседа за живота и делото на Бачо Киро - патрон на нашето училище. Оказа се, че тази проява предизвика интереса и на учениците, и на възрастните гости. По този начин Бяла черква възпитава децата си с подвизите на своите герои. Пожелахме си младите хора да се връщат по- често пред музейните витрини, за да поддържат буден духа на родния си град.

Музейните експозиции в Бяла черква очакват своите посетители. Елате, за да се върнем заедно към корените си, към историята, традициите и спомените!

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549