English version

<<

[21.05.2010]

В БЯЛА ЧЕРКВА ЧЕСТВАХА 134 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Отново ведра пролетна утрин , както всяка година на 10 май в Бяла черква. Отново някак си празнична беше атмосферата в този ден, когато градът чества своя празник и отбеляза 134 - годишнината от излизането на четата на поп Харитон и Бачо Киро. Камбанен звън огласи началото на празничния ден, а площадът, читалището и училището го посрещнаха празнично украсени. На този площад, наречен „11 май”, вече повече от 100 години селището чества годишнина след годишнина от Априлското въстание и тачи паметта на тези герои, които накараха светът да обърне поглед към България и прокараха пътя към освобождаването и.

Читалището и училището в Бяла черква, които носят името на Бачо Киро, също празнуваха. В ранната утрин започна традиционният ученическият крос „Бачо Киро” , ръководен от неговия инициатор дългогодишният учител по физическа култура и спорт Георги Калчев. В него се включиха всички ученици от 1 - 8 клас и победителите получиха своите награди. Изморени от състезанието, но готови да запазят традицията, децата обходиха града надлъж и нашир, за да положат венци на 96 паметни плочи на Априлци. В 11. 30 ч. в сградата на Исторически музей - Бяла черква беше тържествено открита документалната и фотоизложба „Памет за Април 1876”, която представи честванията на Априлското въстание през годините - от Освобождението до днес. Много от посетителите познаха себе си или своите близки на старите фотографии от големите тържества през 1966, когато мъжкият възрожденски хор и самодейният ни театър е участвал в големите тържества и възстановка на боевете в Дряновския манастир, а други си припомниха вълнуващите дни на похода по стъпките на четата от Бяла черква до манастира. Изненада за присъстващите и за музейните уредници беше дарението за музея, получено в този момент от полковник Валентин Денчев- Кенаров, потомък на въстаник, наскоро завърнал се и заживял в Бяла черква.С нескрито вълнение той подари за музея ритуално знаме, което е участвало в тържествените полагания на военна клетва от едни от последните наборни военнослужещи в ЦУЦПМКН и Учебна база „Христо Ботев” - гр. Плевен.

След откриването и разглеждането на фотоизложбата в музея , в 13 ч. в ресторант „ Казино” започна представянето на новоизлязлата книга на нашия съгражданин Атанас Марчев „Ние, гаргите” - сборник с „обикновените истории на един обикновен белочерковчанин” и най- известните прякори на хора от селището.Специално за представянето бяха дошли отговорният редактор Любен Любенов, директорът на издателство „Абагар” Мариян Кенаров и главният редактор Иван Петров. Като гост присъства и кметът на Община Павликени Ангел Генов.Всички присъстващи получиха книги с автограф от автора.

В късния следобед на 10 май т.г. специално по повод празника на града тук пристигна Представителният духов оркестър на Сухопътни войски - гр. Плевен с диригент Анатолий Димитров. Заедно с приятелите ни от регионален клон на клуб „ Традиция” - гр. Трявна музикантите от военния оркестър посетиха музейните експозиции, след което на площада започна празничният концерт.Множество граждани и гости на Бяла черква и ученици от СОУ „Бачо Киро” - Павликени дойдоха, за да споделят празника, да чуят прекрасните изпълнения на маршове и народни хора, да се насладят на изнесеното от оркестъра Шоу „ Гръм” и да се включат в тържествата в чест на 134- годишнината от Априлското въстание. За всички присъстващи този ден беше слънчев майски празник, донесъл гордост, настроение и патос, заредил ни с така нужното ни самочувствие на българи.

Вечерта продължи с традиционното факелно шествие до историческата мествост „Черничака” .- изходен пункт на 101 белочерковци, сражавали се в четата на поп Харитон и Бачо Киро през 1876. Тази година в тържествата участваха членовете на Тревненския клуб „ Традиция”, които разиграха момент от събирането на въстаниците и срещата с Бачо Киро. Оригиналните четнически униформи , пушечните изстрели от техните пушки и въодушевените възгласи: „Да живее България!” наистина придадоха на празника част от онази далечна атмосфера на април 1876. Слово, едноминутно мълчание и венец на признателност пред паметника в „Черничака” изразиха почитта към героите и шествието се отправи отново към площад „11 май” , където започна тържественият митинг - заря. Кметът на Бяла черква Албена Тодорова представи гостите, сред които бяха кметът на Община Павликени инж.Ангел Генов, председателят на Общински съвет - Павликени инж.Дончо Дончев, зам.-председателят Иван Енев,кметът на с. Вишовград, общински съветници, потомци на Априлци , ръководители на фирми . Доклад изнесе Ивалина Иванова - уредник в Исторически музей - Бяла черква, след което беше отслужена заупокойна молитва от отец Никола при църква „ Св.Димитър”.Под звуците на военния оркестър започна тържествената проверка и отново прозвучаха имената на апостолите на националната ни революция и на 101 белочерковци - свидни жертви на Бяла черква.Венци на признателност от гостите и от всички учреждения и фирми в града бяха поднесени на паметника на Бачо Киро и на мемориалната стена с имената на героите.Честването на 134 - годишнината от Априлското въстание завърши с тържествен митинг- заря.

Честванията , посветени на Априлското въстание продължиха и на 14 май /петък/, когато от Бяла черква тръгна походът „ По стъпките на четата на поп Харитон и Бачо Киро”, организиран от ТД „Бачо Киро „ Дряново”. Тази година в похода се включиха и представители на ТД „Трапезица” -В.Търново, скаутски клуб от гр. Търговище, туристи от Габрово и региона.Походниците бяха тържествено приветствани от името на Кметство-Бяла черква, училището и изпратени от белочерковци с пожелание :”На добър час !”

На 15 май специално за тържествата в Дряновския манастир от Бяла черква отпътуваха група пенсионери, а вечерта и други белочерковци- потомци на Априлци, пристигнаха на това свято място, за да гледат възстановката на събитията от 1876. В тържествения митинг - заря участва Албена Тодорова - кмет на Бяла черква, която поднесе венец пред костницата в памет на загиналите.

И след 134 години Бяла черква не забравя... Априлското въстание има своите дълбоки корени тук и потомците ще идват всяка година, за да празнуваме заедно!

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549