English version

<<

[03.02.2010]

140 ГОДИНИ ПРАЗНУВА ЧИТАЛИЩЕТО В БЯЛА ЧЕРКВА

На 11 декември белочерковци честваха 140-годишния юбилей на Народно читалище „Бачо Киро - 1869”.Създадено през 1869 г. от Бачо Киро с името „Селска любов”, то е първото селско читалище в България и най- старата културна институция в Община Павликени.Възрожденският дух подбужда учредителите към вдъхновена просветна дейност, която скоро превръща читалището в оживено средище, където всеки празничен ден се организирали сказки, събрания и четения. Първата селска читалищна библиотека , създадена със спомоществователството на родолюбиви българи, разполагала с 89 книги и 46 броя вестници и списания. През следващата 1870 г. Бачо Киро организира към читалището и първият селски театър, който се смята за първия пътуващ театър в България, а сестра му Анка - за първата жена - актриса. Читалище „Селска Любов” става и първият издател на Бачокировите творби- „Описание на село Горни Турчета и „Пътуванията на Бачо Киро”.

В своята дългогодишна история Белочерковското читалище е било свидетел и участник със своите дейци в Априлското въстание през 1876, в Освобождението на България, в няколко войни, преминало е през години на социализъм, преустройство и демокрация и с упоритост и воля за живот оцелява и днес. Под неговия покрив са израсли редица видни личности. То е имало и има своите благодетели- дарители и основатели на фондове.Настоящият 140-годишен юбилей носи завета на поколения читалищни дейци, записали имената си в читалищната летопис.Читалището събира и сближава всички, които го обичат. Чрез него ние се превръщаме в частица от българската и европейска култура.

Юбилейният празник започна с откриване на документални и фотоизложби в читалищната сграда и в Исторически музей - Бяла черква .Те представят развитието на читалището през годините и историята на читалищните сгради.С особен интерес посетителите разгледаха старите снимки от изявите на театралния състав, хоровете , възстановките и празниците през годините, възкресиха спомените от участието си в самодейните състави,припомниха си отминали години и бивши приятели , хористи и артисти, отдали години от живота си на читалището.

Граждани и гости на юбилея поднесоха венец пред паметника на Бачо Киро , след което в 18 ч. започна тържественото събрание в читалищния салон. В доклада, произнесен от Анастасия Георгиева- председател на читалището, беше отдадено заслужено внимание на учредители, читалищни деятели, самодейци, ръководители и дарители, благодарение на които вече 140 години читалището възпитава млади и стари в духа на вековните традиции на българското.Финалните думи прозвучаха като сърдечен поздрав , отправен към всички присъстващи в залата , като благодарност за подкрепата и като подадена ръка към всички , които са стояли настрани от читалищната институция, да се присъединят и да работят за утвърждаване ролята на читалището като храм на духа и на българската народност, като съвременен информационен център и желана територия за срещи на млади и стари.

Поздравителни адреси бяха поднесени от....

С богата концертна програма в тържествената вечер гостуваха самодейните състави за стари градски песни и народен фолклор от НЧ „Трезвеност” -Сухиндол. За настроението на зрителите допринесоха и атрактивните изпълнения на децата и младежите от клуба за спортни танци към НЧ „Бачо Киро - 1869” -Бяла черква с ръководител Светозар Найденов.

Юбилейното честване на читалището се превърна в празник за всички, които носят в душите си огъня на читалищната идея.

А.Георгиева

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549