English version

<<

[28.09.2009]

БЯЛА ЧЕРКВА СЕ ВКЛЮЧИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО

Исторически музей – Бяла черква се присъедини към инициативата Европейски дни на наследството – 2009 , която се проведе от 16 – 20 септември. Нейни организатори са Съвета на Европа, Европейската комисия и Министерство на културата. Националната тема за България през настоящата година е : „Интегрирано опазване и социализация на културното и природното наследство”.

Европейските дни на наследството през 2009 г.отбелязаха началото на поредица от прояви , посветени на двете юбилейни чествания през октомври в гр.Бяла черква:

- 140 години от рождението на Цанко Церковски

- 140 години Първо селско читалище – НЧ „Бачо Киро – 1869” –Бяла черква

В дните от 16 до 20 септември бяха обявени Дни на отворените врати и осигурен безплатен достъп до петте музейни експозиции в Бяла черква: Исторически музей и Художествена галерия, Къща-музей „Цанко Церковски”, Къща – музей „Райко Даскалов”, Природонаучната и Етнографската експозиция.

На вниманието на посетителите бяха предложени четири изложби , експонирани във фоайето на Историческия музей и в читалището.

Програмата започна на 16 септември /сряда/ от 11.30 ч. с откриване на фотоизложбата „ Младите хора – поклонници и пазители на културното и природното ни наследство”. 32 броя снимки представиха участието на деца и младежи от клуб „Съхрани българското” в изучаването, опазването и популяризирането на културно- историческите паметници и природни образци в Бяла черква и близките селища .Фотографиите отразяват интереса, предизвикан у учащите се към миналото и наследството ни, към чудесата на природата и богатата ни история, чрез посещението на музеи и сторически места в Бяла черква и околностите, на екопътеките и природните феномени в съседните селища Вишовград и Емен - Геокомплекс „Зарапово” и Негованската екопътека.

Проявата беше съпътствана и от представянето на още две изложби , посветени на 95-годишнината от създаването на духовата музика в Бяла черква и 105 години от основаването на ловно дружество „Сокол”.Ценното беше, че тези две изложби се състояха изключително от оригинални фотографии, представящи епизоди от живота на дружеството и моменти от участието на Белочерковската духова музика в народни и семейни тържества, традиционни местни празници и обичаи. Изключително сме благодарни на хората, които предоставиха снимките от старите албуми, за да съживим спомена за нашите предци- първите музиканти и ловци , живели в началото на миналия век. Специално за изготвянето на изложбите в музея 80 броя снимки предоставиха : дългогодишният музикант Боян Анчев, който продължава и днес да участва в изявите на духовата музика заедно с двамата си внука – Наско и Боян, Николай Жилков, близки и наследници на музиканти и ловджии, запазили спомена в личните си архиви- Тодорка Кръстева, Иванка Иванова, Ружка Михайлова, Цветана Кръстева, Веселин Дечев ,Радка Бакева , Дочка Петрова , Атанас Иванов, Христо Райков и др.В изложбата бяха показани и музикални ивструменти ,собственост на Боян Анчев.

Идеята на двете изложби от оригинални фотографии всъщност беше много по- широка: да предизвикаме интереса и да съберем още повече материали за отбелязването на двете годишнини , които да ни дадат възможност да представим още по-богато и интересно историята и развитието на духовата музика и местната ловна дружинка през годините до днес. Очакванията ни се оправдаха и още при откриването дойдоха настоящи членове на ловната дружинка, които носеха със себе си снимки, документи, стари периодични издания – списание „Ловец” от 1938 -1939 г.в.”Наслука” и т.н. Надяваме се посетителите, които разгледаха изложбите, да разпространят инициативата и в бъдеще да се съберат още повече материали и да бъде представената историята на дружеството още по-богато и атрактивно.

Гост на Исторически музей – Бяла черква при откриването на Дните на европейската култура беше Ганчо Александров- старши експерт „Култура” при Община Павликени, който поднесе поздравления от името на Кмета и ръководството на Общината. Изложбите бяха посетени от ученици от ОУ „Бачо Киро”, служители на кметството , общественици и граждани.

Специално посещение в природонаучната експозиция беше организирано за запознаване на младите посетителите с Червената книга на България и Закона за защита на природата.

В читалищната библиотека беше подредена изложба от книги, която нарекохме „ Бяла черква в научната и художествена литература”. Експозициите и изложбите в Бяла черква бяха посетени през празничните дни от много граждани и гости и от белочерковци, дошли си за празниците от други селища на страната.

През октомври културните прояви в Бяла черква продължават с изложба послучай годишнината на читалището , представяне на оригинални документи от фонда на къща-музей „Цанко Церковски” и краеведска конференция.

Анастасия Георгиева

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549