English version

<<

[05.03.2009]

ЗАГОВЕЗНИ – ЕДНА КАРНАВАЛНА НОЩ

Народът постепенно се събираше на ул. „Бачо Киро” в Бяла черква – главната улица на града, където се провеждат всички местни празници. Денят беше 28 февруари(събота), музика огласяше центъра и от време на време прибягваха развълнувани деца.

Такава е обстановката на Заговезни вече десетки години – всички очакват да удари 20: 00 ч. – часът на Карнавала!

От двете страни на улицата се събират любопитни зрители, а в дъното на улицата, в тъмнината, са маскираните участници, чакащи своя ред, за да се представят.Отново, както на всеки Карнавал в града, се забавлявахме с причудливите идеи на участниците. Върнахме се в детството с Пипи Дългото чорапче, посрещнахме Пролетта, пяхме с Люси от Music Idol, потихме се с разбойници, бяхме в Америка – с Барак Обама, но извън приказките и веселието немалък брой участници успяха сполучливо да осмеят „криворазбраната ни демокрация” през 21 век – чрез образите на видни наши политици.

Маските свършиха, хората се хванаха на традиционно българско хоро и всички чакаха награждаването.Така най-добре представилите се с идеи и оригинални костюми, грабнаха своите награди, осигурени от Народно читалище „ Баачо Киро – 1869” и местни фирми. Всички се разотидоха доволни и усмихнати, в очакване на следващото Заговезни!

Миглена Митева

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549