English version

<<

[18.02.2009]

В БЯЛА ЧЕРКВА ЧЕСТВАХА 139 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ

По традиция на 16 октомври белочерковци честват празника на къща –музей „Цанко Церковски” и годишнините от рождението на поета. И на този есенен ден 2008 градината на музея се изпълни с множество граждани и гости на града, които достойно отбелязаха 139 години от рождението на Церковски.

Гости на тържеството бяха: инж.Стефан Каломенски – Заместник –кмет на Община Павликени, Иван Симеонов – кмет на Бяла черква, Рачо Илиев – заслужил краевед и почетен гражданин на Полски Тръмбеш, изследовател на живота и творчеството на поета, представители на СОУ „Цанко Церковски – Полски Тръмбеш, Светлина Трифонова –дарителка на природонаучната експозиция в Бяла черква.

Уредничката на музея Анастасия Георгиева произнесе възпоменателно слово , след което беше представена изложба от рисунки по творби на Цанко Церковски „В детския свят на дядо Цанко”, подготвена от учениците от ІІІ и ІV клас на Основно училище „Бачо Киро” –Бяла черква. Празникът продължи с богата програма, представена от децата от ОДЗ „Атанас Неделчев” и учениците от началния курс в местното училище. В изпълнение на децата прозвучаха много от детските стихотворения и песни на поета, а децата от ІІІ клас разиграха драматизация по приказката в стихове на Церковски „Заю кум”. С много усмивки , настроение и цветя пред бюст-паметника на бележития белочерковец завърши тържественото честване. Граждани и гости разгледаха постоянната експозиция за живота на Цанко Церковски и отново му отдадоха заслужена почит като достоен политик, общественик, творец и човек.

Анастасия Георгиева

<< |

 5220 , , -1869, . 06134/ 2509, 2549